Start2Bike Clinic, met een zeker gevoel op je mountainbike of racefiets.

De sportieve fiets is populair. Veel mensen kopen vol enthousiasme een mountainbike of racefiets maar komen er al gauw achter dat remmen, schakelen en in balans blijven op zo’n fiets wel wat anders is dan fietsen op een gewone fiets.

Om te voorkomen dat je enthousiasme wegebt en je fiets werkeloos in de schuur komt te staan, kun je nu deelnemen aan Start2Bike, een training aangeboden door Reno Jansen van Ride Like The Wind.

 

Tijdstip: 10:00 tot 12.30 uur.

Locatie: Het Lokaal, Oliemolenhof 90, Amersfoort  (bij de START vlag)

Meld je aan via het volgende mailadres: start2bikehoogland@gmail.com

(Optioneel 6 oktober bij veel belangstelling)

Fietstocht: Over de sporen van Johan van Oldenbarnevelt

Johan van Oldenbarnevelt is in Amersfoort geboren en is misschien wel onze grootste staatsman. Precies 400 jaar geleden liet Maurits van Oranje hem executeren. Een domme daad waar de Oranjes zich misschien nog wel voor schamen. Misschien is dat ook wel de reden dat de meesten van ons maar weinig van Johan van Oldenbarnevelt afweten. In Amersfoort en daarbuiten zijn sporen van hem te vinden. Fiets daarom mee op deze 21 km lange tocht en hoor zijn geschiedenis. 

 

Tijdstip: start 10:00 uur

Locatie: Het Lokaal, Oliemolenhof 90, Amersfoort  (bij de START vlag)

 

Graag vooraf aanmelden door voor een mail te sturen aan ahontspannu@gmail.com. Meer informatie zie www.ahontspan.nu

Demo en kennismaking met Trial Biken!
Ben je al gegrepen door fietskunstenaars zoals Danny MacAskill. Of verbaas je je over de stunts die Peter Sagan uithaalt? Ook in Amersfoort hebben we dit soort talenten; Stephan geeft een aantal demonstraties van zijn kunsten op de Fietsfair. 

Wil je zelf ook graag eens op een echte stuntfiets staan? Bikeshop Amersfoort heeft een fiets ter beschikking gesteld hiervoor!

Deelname is gratis, maar wel op eigen risico. 

Tijd: vanaf 10.00 uur zijn de Trial demo's te zien 
Locatie: terras Het Lokaal, Oliemolenhof 90, Amersfoort

Voor wie? Iedereen die het wil proberen! 

Introductietocht ligfietsers

Hermine Jochemsen van de Treeker Treks organiseert via een open inschrijving een korte introductietocht voor aspirant ligfietsers!
(Bij veel belangstelling wil zij eventueel ook een korte ligfietstocht 

erna om ca. 12.30 uur maken.)

 

Tijdstip: start 10:30 uur

Locatie: Het Lokaal, Oliemolenhof 90, Amersfoort  (bij de START vlag)

 

Graag vooraf aanmelden door voor een mail te sturen aan info@treekertreks.nl

Open Nederlands Kampioenschap Slowbiking 2019! 

Wie kan er het allerlangzaamst fietsen? Om dat uit te maken organiseert Cycle Fun Productions de vijfde keer het Open Nederlands Kampioenschap Slowbiking. Op 5 oktober vindt de laatste voorronde  en de finale plaats in Amersfoort tijdens ons Keistad Fietsfestival!

 

Het lijkt makkelijk, heel lang doen over een parcours van elf meter. Maar zonder de lijnen te raken en je voeten aan de grond te zetten, is veel concentratie nodig, balans en fietstechniek. Een enigszins geoefende slowbiker doet een minuut over die elf meter, maar het wereldrecord staat op maar liefst meer dan twee uur. Saai is zo’n contest helemaal niet, het is juist een spektakel. Een enthousiaste speaker zweept de deelnemers op we zorgen voor een gezellig muziekje. 

 

Tijdstip:       - voorrondes starten om 11.00 uur
                     - de grote landelijke finale (!) start om 13.30 uur met uiterlijk                         16.30 de grote prijsuitreiking! Er zijn serieuze prijzen te winnen!
Voor wie:     Iedereen is welkom om mee te doen aan deze fantastische wedstrijd!  Aanmelden kan ter plekke op de dag zelf.

Locatie:        Het Lokaal, Oliemolenhof 90, Amersfoort

Meer weten over het landelijk kampioenschap, de voorrondes en over Cycle Fun Productions? klik HIER.

Ervaar het fietsen op de True of doe een "Maximal Performance Test".
TrueBike is de eerste en enige (gerobotiseerde) indoor trainingsfiets die een voor 100%

realistische pedaaldruk op ieder moment van de trapfase kan simuleren. Het voelt

daarom als buitenfietsen qua belasting.

In samenwerking met sportarts Guido Vroemen, die om 16.00 uur een lezing geeft,

bieden we eveneens de mogelijkheid aan voor een “Maximal Performance Test”.

De test, die Guido ook in zijn lab uitvoert, duurt een half uur en bestaat uit 5 onderdelen (waaronder een 1 en 5 minuten maximaal test). Deze test geeft jou inzicht in je eigen prestatievermogen. Naderhand zal er door Guido via de mail feedback gegeven worden over de testresultaten naar ieder individueel.

Tijd: vanaf 11.00 uur staat er een tent met een aantal TrueBikes voor jullie klaar

Locatie: terras Het Lokaal, Oliemolenhof 90, Amersfoort

Voor wie? 

- De TrueBike proberen? Iedereen die het wil proberen! 

- De "Maximal Performance Test" Voor deelnemers aan de lezing van Guido Vroemen.       Meld je aan via keistadfietsfestival@gmail.com


Meer informatie over de TrueBike van  TrueKinetix  vind je HIER.  Deelname is gratis.

NOTE: Als je je aanmeld voor de "Maximal Performance Test", neem dan fietskleding en fietsschoenen mee met SPD-SL plaatjes.

Alles over de elektrische fiets, TestKees

Bij aanschaf van een elektrische fiets kijken mensen vooral naar het type motor met de ondersteuning en de actieradius. Belangrijk natuurlijk, maar ook belangrijk is de rest van de fiets. In welke houding kan ik het beste fietsen? Heb ik een fiets nodig met lage instap? Is een verende voorvork en een verende zadelpen wel nodig? Wat is het verschil tussen een Nexus 7, Nexus 8 of derailleurversnelling? Remmen hydraulische schijfremmen niet veel te goed? Ik zie slecht in het donker, zijn er goede koplampen?

TestKees (Kees Bakker) is de onafhankelijke deskundige van de Fietsersbond over alles wat met fietsen en fietsproducten te maken heeft. Hij test alles: vouwfietsen, banden, oma fietsen en fietslampen. En hij doet de jaarlijkse E-bike test in samenwerking met De Telegraaf. TestKees meet ook regelmatig met een vermogensmeter in de trapas hoe licht fietsen trappen.


Tijd: 11.00 uur  (toegang is gratis)
Locatie: Het Lokaal, vergaderzaal Geisha, Oliemolenhof 90, Amersfoort       Aanmelden graag HIER.

Pimp je (oude) shirt!

Vandaag gaan we stempelen met gebruikte fietsonderdelen.
Imke van WOOD you reCYCLE biedt een leuke workshop aan om je eigen shirt/tas/kussensloop etc. eens te pimpen! 

Met textielverf en tandwielen/remschrijven/fietsbanden maak je de leukste fietsprints. Imke zorgt voor de fietsonderdelen, verf, kwasten en rollers.. 
Jij neemt mee: je eigen textielproduct dat je van een leuke print wil voorzien. Zo geef je een oud shirt of product een nieuw leven. 

Tijd: 11.30 tot 12.30 uur  (deelname is gratis)
Locatie: Het Lokaal, vergaderzaal Epi, Oliemolenhof 90, Amersfoort

Geef je op door een mail te sturen naar info@woodyourecycle.nl 
Deelname vanaf 6 jaar. Er is plek voor 15 deelnemers. 

10 tips om sneller of efficiënter te fietsen, TestKees

Als fietser heb je maar beperkt energie. Hoe benut je die beperkte energie om zo snel of efficiënt mogelijk te fietsen. Niet alleen nuttig voor de snelle racefietser, maar ook voor de gewone fietser die met weinig inspanning net wat makkelijker, verder en langer wil blijven fietsen. Hoe zorg je ervoor dat je fiets licht rolt? Hoe kun je zo optimaal mogelijk op de fiets zitten? Hoe kun je slim door het verkeer bewegen? Waarom trappen sommige stadsfietsen zo zwaar? Heb ik wel een elektrische fiets nodig of kan rij ik met een paar slimme aanpassing ook 25 km/h op mijn gewone fiets? Is gewichtsbesparing wel zo belangrijk? Welke versnellingen moet ik kiezen?

Al deze vragen beantwoordt TestKees in de workshop.

 

Tijd: 12.00 uur  (toegang is gratis)
Locatie: Het Lokaal, vergaderzaal Geisha, Oliemolenhof 90, Amersfoort         Aanmelden graag HIER.

Bekijk en/of test een ligfiets

 

Ramsus Keller (rechts op de foto) is een fervent ligfietser en deelt graag zijn enthousiasme voor dit duurzame en fijne vervoermiddel. 
Vorig jaar stond hij op de fietsmarkt. Ook dit jaar laat hij mensen graag kennis maken met het fenomeen ligfiets. 
Hij neemt een of meer fietsmaatjes mee met andere ligfietsen.

Tijd: 12.00 uur  
Locatie: Het Lokaal, buiten op ons event terrein, Oliemolenhof 90, Amersfoort     

Workshop Blotted Line Print techniek

Tijdens deze workshop ga je onder leiding van illustrator Brigitte Heslenfeld een plaatje op een bijzondere manier overtrekken. Je mag zelf een plaatje meenemen (op A4 formaat!), of je kan er een uitzoeken tijdens de workshop. We werken met Oost Indische inkt en aquarelverf.  Maak een kunstwerkje van jouw eigen fiets, of je eigen fietsheld!

Voor deze leuke en eenvoudige techniek heb je geen ervaring nodig, maar je hebt wel meteen super tof resultaat. Dat is dus het leuke!

 

Duur van de workshop is 1,5 uur. Minimaal 3 en maximaal 10 deelnemers (vanaf 8 jaar). Geef je op voor de workshop bij keistadfietsfestival@gmail.com, zo ben je verzekerd van een plekje!!

 

Tijd: 13.00 uur  (deelname is gratis)
Locatie: Het Lokaal, vergaderzaal Epi, Oliemolenhof  90, Amersfoort

Meer informatie over Brigitte, haar kunst en workshops vind je op de website van Planet|B.

Kennismaking met gravelrijden

Gert Noordhoek neemt jullie mee voor een relaxte fietstocht over zoveel mogelijk onverharde paden, voornamelijk over boerenland weggetjes. We gaan met een groep van maximaal 15 mensen op pad en fietsen in een rustig tempo een route van ongeveer 40 kilometer. Een kleine groep, dus geef jezelf tijdig op! We fietsen in een rustig tempo en hebben vooral oog voor de prachtige omgeving.

 

Wanneer je op eigen gelegenheid de route wilt fietsen dan kan dat ook, er zijn routes beschikbaar van (ongeveer) 30, 40, 50 en 60 kilometer. Wanneer je jezelf opgeeft, krijg je op vrijdagavond 4 oktober het gpx bestand toegestuurd. Vermeld in je mail dan zowel 'zelfstandig' alsmede de gewenste afstand. Deze routes zijn geschikt voor nagenoeg elke fiets, echter raden we het af om smalle racefietsbanden te gebruiken. Dit om regelmatig lekrijden te voorkomen. Veel profiel is niet zozeer nodig, maar liever wel brede banden.

 

Tijd: 12.45 uur verzamelen bij de START vlag, 13:00 uur vertrek                        Onderweg is er een servicepost bij Bikeshop Amersfoort!

Locatie: Start en finish bij Het Lokaal, Oliemolenhof 90                                     

Opgeven: stuur een mail naar gertnoordhoek@gmail.com. Laat daarbij wel weten wat je wilt gaan doen, de gezamenlijke fietstocht van 40 km of juist zelfstandig op pad wilt gaan en voor welke afstand je dan kiest.  

Fiets sleuteltips, TestKees

TestKees neemt voor deze workshop zijn gereedschapskist mee en geeft slimme tips voor het eenvoudige sleutelwerk aan je fiets. Dat begint bij de banden, wat is een goede fietspomp, wat is de goed bandenspanning en waar let je op het oppompen van de band? Hoe kun je zelf de remmen en de versnelling bijstellen? Hoe kun je meten dat de ketting versleten is? Kortom, een interactieve workshop, waarin ook tijd is om vragen te beantwoorden.

 

Tijd: 13.30 uur (toegang is gratis)
Locatie: Het Lokaal, vergaderzaal Geisha, Oliemolenhof 90, Amersfoort
 

 

Aanmelden graag HIER.

Ouder-Kind fietstocht
Samen met je kind fietsen, onderweg kletsend over alles wat je ziet onderweg. Maar vooral ondertussen ook nog op het verkeer letten!

Zo fiets je gezellig met je kind naar allerlei bestemmingen.  Op de fiets kom je overal! Fietsen is gezond, gezellig en leuk!

We fietsen een rondje door de stad en zoeken een leuke plek om uit te rusten en te spelen. Fiets jij ook mee? Natuurlijk mag je je fiets versieren!

 

Tijd: verzamelen vanaf 13.30 uur, vertrek 14.00 uur. Rond 16.00 uur zijn we weer terug.

Locatie: Het Lokaal, Oliemolenhof 90, Amersfoort (bij de START vlag)

Let op: voor elk zelfstandig fietsend kind fietst één ouder/volwassene mee. Natuurlijk mogen er ook kinderen achter- en voorop de fiets mee in zitjes of in de bakfiets. Je fietst op eigen verantwoordelijkheid mee!

 

Voor deze fietstocht moet je je opgeven, stuur even een berichtje naar info@samenopfietsen.nl

 Annie Tiekstra van Samen Opfietsen organiseert deze fietstocht. Zij geeft fietslessen aan kinderen en volwassenen. Haar doel is zoveel mogelijk mensen, jong en oud, op de fiets.

Fietsrouteplanner Fietsersbond, Richard Valkering

In deze workshop leer je de fietsrouteplanner optimaal te gebruiken. Of je nu een simpele route van huis naar je werk zoekt, een leuk rondje voor de zondagmiddag of een flinke racefietstocht voor op je Garmin: het kan allemaal met deze planner. We vertellen je tevens hoe de planner tot stand komt en hoe de vrijwilligers ervoor zorgen dat jij de beste routes

krijgt.

Richard Valkering is in 2009 begonnen als vrijwilliger bij de Fietsrouteplanner. Sinds een aantal jaar maakt hij ook deel uit van het Team Routeplanner ter ondersteuning van vrijwilligers en de gebruikers van de planner, en kent de planner dus op zijn duimpje!

 

Tijd: 14.30 uur (toegang is gratis)
Locatie: Het Lokaal, vergaderzaal Geisha, Oliemolenhof 90, Amersfoort

Aanmelden graag HIER.

Demonstratie: V12 PRO – nieuwe standaard in compressietherapie

Tijdens een trainingsinspanning of tijdens een wedstrijd stijgt je lactaatspiegel progressief. De V12 PRO helpt om deze en andere afvalstoffen uit je metabolisme te verwijderen. Daarbij zorgt de therapie voor een optimale bloedcirculatie in de benen en voor maximale zuurstof-capaciteit naar de spieren. De therapie is bewezen effectief in het versnellen van je herstel na intensieve inspanning.

De V12 PRO voorkomt spierspanning en spierzwelling na een (zware) sportieve inspanning. Benut de rustfase effectief om fittere benen en betere beweeglijkheid te realiseren. De verbeterde beweeglijkheid vermindert het risico op sportblessures. Bij een blessure of na een operatie zorgt de intermitterende compressie voor een snellere afname van zwelling.  Daardoor ben je sneller fit en inzetbaar.

 

Hoe werkt het?

De 12 luchtkamers in de manchet vullen zich langzaam met lucht, beginnend bij je enkel en eindigend in je lies of van je pols naar je schouder. De handzame V12 PRO motorunit vult de verschillende kamers in de manchet en laat ze afwisselend in een programma leeglopen. Door de comfortabele en pulserende werking worden afvalstoffen van distaal naar proximaal gepompt, waar het effectief kan worden afgevoerd. Dit bespoedigt je herstel na een inspanning.  Voor meer info: dsrecovery.nl

Tijd: 14.30 uur (toegang is gratis)
Locatie: Het Lokaal, vergaderzaal Epi, Oliemolenhof 90, Amersfoort               

Lezing Guido Vroemen over de aerobe en anaerobe tank van de fietser.

Ook deze editie komt Guido Vroemen (Sportarts van SMA Midden Nederland en verbonden aan wielerploeg Roompot-Charles!) een lezing  geven voor de bezoekers van Keistad Fietsfestival! Dit maal over de aerobe en anaerobe tank van de fietser.

Zijn lezing over hard fietsen scoorde goed vorig jaar en zat snel vol . Dus wees er snel bij! Dit jaar deelt hij zijn kennis over het volgende:

Hoe hard kun je langdurig rijden en wat zijn je "wapens" om andere er af te kunnen rijden?

 

Tijd: 16.00 uur tot 17.00 uur.
Locatie: Het Lokaal, vergaderzaal Geisha, Oliemolenhof 90, Amersfoort
Meld je aan via keistadfietsfestival@gmail.com en geef hierbij aan of je gebuik wil maken van de optie om een Maximaal Performance Test te doen. Zie de bovenstaande tekst bij het onderdeel Truebike.

Meer informatie over Guido en zijn werk vind je op de website van de SMA (Sport Medisch Adviescentrum Midden Nederland).

 

Historische lezing: Major Taylor raast door Nederland
Jan Mulder houdt zich bezig met wielergeschiedenis en deelt pakkende verhalen!

Zo maar een berichtje in de krant uit 1902: Major Taylor, de eerste zwarte wereldkampioen wielrennen, komt naar Nederland om hier wedstrijden te rijden. Dat fascineerde Jan, vragen als:
- Hoe zag het wielerwereldje er in 1902 uit?
- Wat is er bekend van het leven van Taylor?
- Tegen wie reed hij en waar?
Meer dan genoeg om een boek mee te vullen.
 Jan vertelt graag over: ‘de snelste wielrenner van de wereld’. 

Tijd: 16.00 uur tot 17.00 uur.
Locatie: Het Lokaal, vergaderzaal Epi, Oliemolenhof 90, Amersfoort

 Nieuwe fiets winnen?

Goed gedrag belonen, dat is wat de ANWB Fietsverlichtingsactie dit jaar wil doen. In plaats van lampjes uitdelen aan fietsers zonder licht (slecht gedrag belonen), gaan we goed gedrag belonen.

Dit betekent dat fietsers op zaterdag 5 oktober met goedwerkende fietsverlichting van ons campagneteam een unieke code uitgereikt krijgen. Deze code kunnen ze invoeren op anwb.nl/fietsverlichtingsactie. Met deze code maak je kans op een fiets t.w.v. €750,-. Zorg dus dat je licht aanstaat als je naar het fietsfestival komt! 

 

Tijd: vanaf 19.30 uur in de buurt van de Oliemolenhof! 

Fotobooth: Op de foto met je stalen ros!
Fotograaf Josse Carstens uit Utrecht staat dit weekend voor je klaar met zijn camera en mobiele flitsset om schitterende fotoportretten te nemen!
"Jij en je fiets, na alles wat er is gebeurd...

Vereeuwig jullie samen tot een portret."

Gedreven door enthousiasme en nieuwsgierigheid vindt Josse zijn beelden voor zijn fotografie. Nieuws, menselijke relaties, maatschappelijke kwesties en het milieu zijn belangrijke onderwerpen voor hem. Josse wil mensen uitdagen te denken over de snel veranderende wereld en de mensen meenemen met een kijkje door zijn lens en ogen. Check de website met enkele beelden die Josse geschoten heeft. Zowel persoonlijke projecten als foto's in opdracht van klanten.

 


Tijd: vanaf 11.00 uur bij Het Lokaal, Oliemolenhof 90.                                         www.jossecarstens.com

Amersfoorts Lokaal Fiets Filmfestival

Dit jaar de 1e editie! Lokale fietsliefhebbers en filmmakers delen met veel enthousiasme hun documentaires, actievideo's en gave fietsverhalen op "het witte doek".

 

Filmmakers die o.a. meegewerkt hebben zijn: Hans Jelles, Bart Hoeve, Bert Verlinden, Jan den Ouden, Diede Veldhuizen, Bikeshop Gravity team, Ramon Haenick & Leon Dirksen.

 

Tijd: 20.00 uur 
Locatie: Het Lokaal, vergaderzaal Geisha, Oliemolenhof 90,
Toegang is gratis, maar geef je op via keistadfietsfestival@gmail.com
Er is plek voor 40 personen! (Nu nog plek voor 16 personen, update vrijdag 3 oktober 16.00 uur.)