Interview Imke van de Venne - 5 jarig Jubileum

Geïnterviewd door Ard Krikke.

Imke van de Venne is de drijvende kracht achter het Keistad Fietsfestival. Al vijf jaar organiseert ze met een bevlogen groep vrijwilligers het leukste fietsfeestje van Amersfoort. Een van haar drijfveren is zoveel mogelijk mensen besmetten met het fietsvirus én Amersfoort op de kaart zetten als leuke fietsstad. “Fietsen verbindt en zorgt voor vrijheid.”

 

Wanneer kreeg je het idee om een fietsfestival in Amersfoort te organiseren?

In de zomer van 2017 was ik te gast bij Fietsfiësta in Breda. Een bruisend fietsfeestje op een leuke inspirerende plek. Een mix van activiteiten, met de fiets in de hoofdrol, was daar samengebracht door Tanja Steenhorst. Ik stond daar met mijn spullen van WOOD you reCYCLE en zag mensen van fietsen genieten. Van kids die zich uitleefden op loopfietsjes tot sportieve fietsers die na hun toertocht neerstreken op het festivalterrein en genoten van de gezellige sfeer. Ik voelde mij er meteen thuis en dacht meteen: dit moeten we ook in Amersfoort hebben! Na een pitch voor het Amersfoortse project Goed op Weg en een korte brainstormsessie kreeg ik meteen steun van een groepje kanjers die wel mee wilde denken. Zo gezegd, zo gedaan. Keistad Fietsfestival was geboren! 

 

 

Waarin verschilt de eerste editie van het Keistad Fietsfestival van de laatste editie?

Bij de eerste editie hadden we nog niet zo’n groot netwerk. Bij iedere potentiële partner moesten we het concept van het fietsfeestje helemaal uitleggen; de boodschap die we wilden uitdragen, de sfeer die we wilden creëren en de doelen wie we wilden behalen. Nu, na 5 jaar, hebben we een steady betrokken team van vrijwilligers en hebben we inmiddels een beetje naam opgebouwd in de stad. We hopen ieder jaar meer mensen te bereiken en de funfactor van de fiets te delen met de stad. En we hebben geleerd om meer te zoeken naar het juiste momentum. Een van de redenen dat we het festival dit jaar in augustus organiseren is de Spaanse koers La Vuelta. Dat gaf ons nog meer mogelijkheden om dit 5-jarig jubileum grootser aan te vliegen. Hierbij speelt verbinding van stad, gemeente en provincie een grote rol. Deze is namelijk superbelangrijk voor het fietsklimaat. We zijn blij met de enorme steun en gunfactor die we ervaren. Juist ook omdat we een sociaal festival zijn. 

 

Wat vind je het leukst aan het organiseren van het Amersfoortse fietsfeestje?

De variatie aan werk en contacten. Het netwerken en mensen spreken over ons festival. Bij mensen een glimlach zien als zij je droom begrijpen en mee willen bouwen aan een plezierige fietsstad. Zo heb ik veel mooie nieuwe mensen ontmoet in de afgelopen jaren. Fietsen verbindt en zorgt voor vrijheid. 

 

Kijkend naar de afgelopen edities, waar ben je het meest trots op?

Ons team! Zo hadden we onlangs onze zomerborrel voor de vrijwilligers. Lang niet iedereen kon erbij zijn, maar wat een positiviteit straalt deze club uit. Eerst een update over 21 augustus, daarna lekker kletsen met een hapje en drankje. Over fietsroutes, vakanties, soorten fietsen, het leven. Wat heerlijk om onder zo’n positieve betrokken club mensen te zijn. Het voelt als een warm bad en daar

doe je het voor. 

(Tekst gaat verder onder de foto)

 

Hoeveel uur per week ben je kwijt aan KFF?

Poeh... ik durf wel te zeggen dat ik gemiddeld genomen een dag in de week hiermee bezig ben. Als je alle uurtjes gaat optellen van werken aan de website, social media, gesprekken met partners, mails schrijven, de evenementen zelf etc. Zelfs ondanks het feit dan we veel hulp hebben. Maar de overall coördinatie van zo’n inmiddels groot festival qua opzet vraagt veel. Als andere partijen/steden wel eens bij ons informeren naar het organiseren van een fietsfestival, benoem ik altijd hoeveel tijd hierin gaat zitten en dat je een groot team aan vrijwilligers nodig hebt. Alleen dan kan je zoiets succesvol doen, met een persoonlijke intrinsieke motivatie, omdat je echt dat fietsfeestje voor de stad wil organiseren. 

 

Zit je zelf veel op de fiets?

Eigenlijk veel te weinig. Ik zeg wel eens; “Ik ben veel bezig met fietsen, maar weinig met fietsen.” Dus op organisatieniveau gaat er geen dag voorbij dat ik het woord fiets niet genoemd heb, maar de tijd en ontspanning vinden om zelf meer op de fiets te stappen ontbreekt wel eens. Maar in weekenden en vakanties probeer in mooie tochtjes te maken. Met mijn favoriete app Komoot maak ik de mooiste routes, waar ook ter wereld. Ik geniet van het onbezorgd fietsen door een nieuwe omgeving, van verrassende gravelpaadjes zonder autoverkeer. En een rondje door mijn eigen stad? Daar geniet ik ook van! Soms kan ik mij toerist in Amersfoort voelen, omdat ik nog steeds nieuwe dingen blijf zien vanaf de fiets. Genieten. 

 

Hoe ziet jouw droomfestival eruit?

Leuke vraag! Een mix van Fietsfiësta, Eroica Valkenburg, de jaarlijkse fietsbeurs in Berlicum, Meewindkoers en Tour ‘d Utrecht. Al deze events hebben elementen die ik gaaf vind! De sfeer, de mensen, de omgeving etc. Wat ik vooral belangrijk vind voor ons festival is dat we voor een brede doelgroep wat te bieden hebben. Dat we inclusief te werk gaan, laagdrempelig benaderbaar zijn en vanuit ons hart werken. Dus als ik zou staan op mijn droomfestival zijn er diverse toertochten, staan er foodtrucks, zijn er veel spelende en lachende kinderen en ouders, zie ik sportfietsers en liefhebbers van de historie van de fiets én is er echt voor iedereen iets leuks te beleven of zien. Ik geloof dat de aankomende editie op 21 augustus de richting op gaat van een droomfestival. Maar er moet altijd wat te dromen blijven! Dus blijven we ontwikkelen en ons inzetten.

 

Ik hoop jullie te zien op ons fietsfeestje!